fbpx

Onderbroken uitreiking van kind naar ouders familieopstellingen alkmaar

Onderbroken uitreiking van kind naar ouders

Familieopstelingen Alkmaar Als je ouders niet in staat waren om jou, als klein kind, te geven wat je echt nodig had, kan dat je blijvend beinvloeden. Als je ouders je onbewust een gevoel van afwijzing hebben gegeven, laat dat zijn sporen na, ook als je inmiddels volwassen bent.

De angst voor afwijzing speelt een grote rol

In verbinding zijn met anderen en de wereld om je heen kost moeite. Of je hebt wel een relatie, maar ervaart geen intimiteit.

Je kunt een actief leven leiden, goed functioneren, allerlei vaardigheden en kennis hebben en toch het gevoel hebben dat er iets ontbreekt. Er mist iets in je leven waardoor je je niet compleet voelt. Je voelt je vaak afwezig, trekt je terug en ‘vertrekt naar je hoofd’

 

Als je zo wanhopig naar iets verlangt, maar daarin steeds bent gekwetst, dan stop je uiteindelijk met uitreiken.

Blijf jij maar hongeren om gehoord en gezien te worden?

Als baby ben je volledig afhankelijk van je ouders. Zij zijn degene die je voeding, warmte en bescherming moeten geven. En daarnaast ook liefde,  contact, aanraking,  een knuffel en al dat andere dat je nodig hebt 

Je stak je handen uit om aangeraakt te worden, zocht troost als je pijn of verdriet had. Je deed van alles om maar liefde en aandacht te krijgen. 

Als de ouders, om welke reden dan ook, een kind niet geeft waar het behoefte aan heeft stopt het kind uiteindelijk met uitreiken. 

Je loste dit op door niet meer te vragen waarnaar je verlangde en door je terug te trekken. Dit is jouw een strategie om  teleurstelling te voorkomen. Je staat hierdoor echter wel alleen…en…het gemis blijft

Door in je hoofd te leven probeer je de pijn te vermijden

Om te kunnen dealen met heftige emoties als verdriet en boosheid, ga je alles rationaliseren. Als beschermingsmechanisme om te voorkomen dat je de pijn van die je ooit voelde nog een keer zult voelen.

De onderbroken uitreiking, zoals dit wordt genoemd is een belangrijk thema binnen het systemisch werken.

De pijn die je al zolang bij je draagt kun je beeindigen. Een familie-opstelling kan daarin enorm helend zijn en een belangrijke stap in het hervinden van je basisvertrouwen.
Een individuele opstelling kan je daarbij helpen. Je hoeft dan niet mee te doen in een groep, maar wordt door mij een op een begeleid.

Interesse ? Lees verder in deze link

Bericht delen: