fbpx

Het zit in de familie

Het zit in de familie

Familie heeft vaak een belangrijke rol in ons leven en kan een grote invloed hebben op je gedrag en je manier van leven.Het zit in de familie - familieopstelling
Onze familieleden zijn meestal de mensen die we het beste kennen en waarmee we het meest verbonden zijn. We leren veel van onze familie, zoals onze normen en waarden, onze overtuigingen en onze sociale vaardigheden. Ook kunnen we bepaalde gewoonten en patronen overnemen van onze familie, zoals onze eetgewoonten, taalgebruik en manier van omgaan met emoties.
De invloed van familie kan zowel positief als negatief zijn. Een positieve invloed kan bijvoorbeeld zijn dat je van je ouders hebt geleerd hoe je goede relaties opbouwt en onderhoudt. Een negatief aspect kan bijvoorbeeld zijn dat er bij jullie thuis over bepaalde dingen niet wordt gesproken.

Doorbreek het negatieve patroon in je familie

Negatieve patronen in een familiesysteem kunnen de manier beïnvloeden waarop je je gedraagt, denkt en voelt. Deze patronen kunnen worden doorgegeven van generatie op generatie en kunnen zich uiten op verschillende manieren, zoals verslaving, angst, depressie, woede, geweld en andere emotionele of gedragsproblemen.
Sommige van deze patronen kunnen ontstaan door trauma’s, misbruik of verwaarlozing in het verleden, terwijl andere voortkomen uit overtuigingen en gedragingen die door de familie als geheel worden ondersteund. Vaak zijn deze patronen onbewust en kunnen ze moeilijk te doorbreken zijn.

Je familiesysteem beter begrijpen – zo krijg je rust in je leven

Door te begrijpen waar deze patronen vandaan komen en hoe ze je beïnvloeden, kun je stappen ondernemen om ze te doorbreken en een gezonder en gelukkiger leven te leiden
In een familieopstelling wordt het familiesysteem in kaart gebracht en worden de onderlinge verhoudingen van de familieleden inzichtelijk gemaakt. Er ontstaat dan meer bewustzijn over de onderlinge verhoudingen en kan er vaak meer inzicht verkregen worden in eventuele blokkades of verstrikkingen in de familie.

Loslaten wat niet meer bij je past

Door het werken met familieopstellingen kun je loslaten wat niet meer bij je past en meer ruimte creëren voor positieve veranderingen. Het kan helpen om oude patronen en overtuigingen te doorbreken, waardoor je meer rust en vrijheid kunt ervaren.

meer info over familieopstellingen bij Anita Duin

 

 

Bericht delen: