fbpx

Als kind niet gezien en gehoord

Als je als kind niet werd gezien en gehoord kan dat een impact hebben in je volwassen leven

Als kind niet gezien en gehoord. Ben je opgegroeid als het “onzichtbare kind” in jouw gezin van herkomst ? Ging alle aandacht steeds maar naar je broertjes of zusjes ? Of waren je vader of moeder te druk bezig met andere dingen om aandacht aan jou te schenken. Was je altijd meegaand en vriendelijk en probeerde je anderen te behagen? Was jij het makkelijke kind dat nooit problemen wilde veroorzaken ?
Zagen je ouders niet dat je zo je best deed, of vonden ze dat vanzelfsprekend ?

Als dit voor jou zo was dan worstel je nu als volwassene misschien nog steeds met het gevoel dat je niet gezien wordt. Het gevoel dat je er niet toe doet en minder waard bent dan anderen kan je enorm onzeker maken.

Gebrek aan erkenning als kind kan onbewust leiden tot het zoeken van erkenning bij anderen op latere leeftijd, zoals bij een partner, vrienden of werk.

Het idee van onzichtbaarheid kan leiden tot een continue zoektocht naar goedkeuring van anderen. Je doet enorm je best, blinkt uit in je werk, in een sport of in je hobby, maar blijft altijd het gevoel houden dat het niet genoeg is.

Het niet gezien worden maakt dat het je moeite kost om door het leven te navigeren. Ergens diep van binnen heb je het gevoel dat je niet goed genoeg bent, of dat je er niet bij hoort.   In relaties is  het lastig om aan te geven wat je behoeftes zijn. Als iemand niet naar je luistert of je negeert, kan dit je snel van streek maken en emotionele reacties oproepen. Het is lastig om je stem te laten horen en jouw plek op de wereld te veroveren.

Het loslaten van het verlangen naar goedkeuring van je ouders

Het loslaten van het verlangen naar goedkeuring van je ouders kan best een uitdagend proces zijn, maar het is zeker mogelijk. Enkele voorbeelden die je hierbij kunnen helpen:

  • Een belangrijke stap om het ‘onzichtbare kind’ te helen is erkenning. Erkennen wat je zo hebt gemist en wat dit voor je heeft betekent.
  • Zelfacceptatie; als je jezelf leert waarderen en accepteren zoals je bent, dus ‘met alles erop en eraan’ jouw waarden, verlangens, keuzes en overtuigingen, zul je steeds minder afhankelijk worden van de goedkeuring van anderen, inclusief je ouders.
  • Grenzen stellen: jezelf toestaan om je eigen beslissingen te nemen en je eigen pad te volgen, ook al komt dit niet overeen met wat je ouders verwachten of willen
  • Zelfwaardering: je successen vieren, jezelf complimenteren, aardig zijn voor jezelf.

Als je altijd op zoek bent naar goedkeuring en waardering van anderen kan een familieopstelling helpen

Als je merkt dat dit nog niet zo gemakkelijk voor je is, kun je overwegen om hulp te zoeken. Een familieopstelling kan je enorm helpen bij emotionele blokkades. Of zoals een cliënt van me zo mooi zei ‘het was confronterend en emotioneel, maar ik voel zoveel meer rust en ruimte’

Bericht delen: