fbpx

Sluit vrede met wat je niet kunt veranderen

Klagen: doen of niet doen ?

stoppen met klagen

Photo by Andrew Bui on Unsplash

Een beetje mopperen op zijn tijd, kan best bevrijdend zijn. Je geeft dan namelijk lucht aan iets wat je dwars zit.
Stoom afblazen, ontladen,  je gevoelens uiten, het is noodzakelijk om gezond te blijven. Binnenvetten en opkroppen daarentegen zijn  ongezond, het maakt dat je je emoties niet kwijtraakt.

Zo nu en dan met je medepassagiers mopperen op het openbaar vervoer, bij het koffie-apparaat met je collega’s afgeven op het zoveelste plan van het management, met je buren je ongenoegen delen over het parkeerbeleid in jullie gemeente. Zomaar wat voorbeelden waarover we kunnen klagen.

Het geeft je het gevoel dat je niet de enige bent die met frustraties rondloopt, het schept een band, dat is prima. En klagen over de regen / kou / hitte wordt zelfs gezien als sociaal smeermiddel, een laagdrempelige manier om een praatje aan te knopen. Niets mis mee dus.

Klagen brengt de oplossing niet dichterbij

Chronisch klagen werkt echter averechts. Chronische klagers hebben altijd wel iets negatiefs te zeggen, ook in vrolijk gezelschap en als de omstandigheden goed zijn. Niet alleen schrik je andere mensen af, het leidt ook nog eens tot niets. En… het brengt de oplossing niet dichterbij

Een negatieve manier van denken zorgt er voor dat je vast blijft zitten en niet vooruit komt.
Ben je juist positiever ingesteld dan zie je veel vaker mogelijkheden en kansen

Effectief klagen betekent dat je niet alleen je ongenoegen uit maar ook een oplossing zoekt

Tips om effectiever te klagen

• Sta eens stil bij het verhaal achter je klagen, wat zit je nu eigenlijk echt dwars
• Klaag uitsluitend als je gelooft dat het de situatie kan verbeteren of kan bijdragen aan een oplossing
• Probeer in plaats van klagen eens een positieve affirmatie of een andere strategie die goed werkt voor jou
• Stel je zelf minder bloot aan mensen die klagen, zoek het gezelschap op van enthousiaste en tevreden mensen

Tevreden mensen hoor je niet zoveel klagen. Van hen kun je leren dat een levenshouding van dankbaarheid en tevredenheid maakt dat je anders tegen de omstandigheden aan gaat kijken. Zij hebben het vermogen om iets van het leven te maken ondanks de omstandigheden. De gave om van het leven te houden ondanks dat het je soms teleurstelt.

Dus niet hetgeen wat er gebeurt, vormt je leven, maar hoe je ermee omgaat. Een goede reden om vrede te sluiten wat je niet kunt veranderen.

De kracht van acceptatie. Het kan moeilijk zijn om bepaalde feiten onder ogen te zien, daar weet ik alles van. Toch is  deze erkenning een essentiële stap in het proces van persoonlijke groei. In een familieopstelling wordt zichtbaar wat er speelt, ook wat soms moeilijk te aanvaarden. Wanneer je de realiteit accepteert, ontstaat er ruimte voor iets nieuws. Dit betekent niet dat je overal in moet berusten.  Juist door de feiten te erkennen, kun je  verder kijken. 

Oplossingsgerichte coaching bouwt voort op die acceptatie, met een heldere focus op wat wél werkt en wat mogelijk is. Door te onderzoeken wat al goed gaat, waar je kracht ligt en welke kleine stappen je kunt nemen, komt er beweging in vastzittende situaties. Het verleden mag er zijn, maar het definieert je niet. Het opent juist deuren naar mogelijkheden en nieuwe richtingen.

Oplossingsgerichte coaching helpt je vooruit. Het is een praktische methode, die over het algemeen als zeer prettig wordt ervaren. Een mooie bijkomstigheid: een paar sessies zijn vaak al voldoende. Heb je interesse, neem gerust vrijblijvend contact met op

sluit vrede met wat je niet kunt veranderen

Bericht delen: